Petri O. Kiiski Puhtaan pyöräilyn toivossa

Doping tutkimukset etenevät

Espanjassa dopingrinki pidätetty

Murcian poliisi on pidättänyt neljä ihmistä dopingaineiden valmistuksesta ja myynnistä. Pidätettyjen joukossa on entinen pyöräilyammattilainen Jose Luis Martinez, jonka ura käytännössä lopahti aikoinaan hänen osuudestaan “operaatio Puertoon”.

Poliisi pääsi koplan jäljille vuosi sitten, kun poliisille vihjattiin Martinezin oudosta käytöksestä Espanjan ympäriajojen aikana, jossa Martinez toimi doping-valvonnassa kilpailijoiden saattajana tehtävänään valvoa, ettei pyöräilijä kykene huijaamaan testissä. Eli mies, jonka ura päättyi dopingskandaaliin sai tehtäväkseen valvoa, ettei dopingtestiin valittu kilpailija voinut huijata testissä. Onko tämä mahdollista muualla kuin Espanjassa, vai onko tämä yleisemminkin kansainvälisen pyöräilyliiton (UCI) käytäntönä?

Operaatio Puerto ensi viikolla oikeuteen

2004 Jesus Manzano kertoi julkisuudessa Kelme tallin systemaattisesta dopingohjelmasta. Paljastus johti siihen, että 2006 Emiliano Fuentes´n hoitama dopingklinikka ratsattiin ja useita henkilöitä pidätettiin.

Fuentesin asiakkaina väitettiin olleen yli kaksisataa urheilijaa, joukossa pyöräilijöitä, yleisurheilijoita, tennisammattilaisia ja neljä “la Liga” joukkueen potkupalloilijaa. Väitetään että Real Madrid ja FC Barcelona olisivat olleet Fuentesin asiakkaina. Ainoastaan 34 pyöräilijää on tähän mennessä nimetty ja niistäkin vain muutama on saanut rangaistuksia dopingin käytöstään. Espanjan viranomaisten onkin väitetty salaavan monia kovia nimiä.

Mahdollisesti oikeudenkäynnin jälkeen todistusaineisto saadaan WADAn ja lajiliittojen käyttöön ja silloin iso luuta lakaisisi. Toisaalta Espanjan viranomaiset tuntien aineistoa ei kuitenkaan luovuteta ennen kuin dopingrikosten kahdeksan vuoden vanhenemissääntö toteutuu.

Rabobank juttu etenee tutkintaan

Viime vuonna hollantilaisen pyöräilytallin pääsponsori Rabobank ilmoitti lopettavansa pyöräilyn tukemisen 15-vuoden jälkeen. Pankki lupasi maksaa vielä tälle vuodelle lupaamansa rahat, mutta vaati ettei pankin nimeä saa näkyä tallin toiminnassa. Talli kilpaileekin tämän kauden ajan “Blanco Pro Cycling”-nimellä. Tämän oletettiin alun perin johtuvan vain Lance Armstrongin USADA jutusta, mutta sittemmin on nopeaan tahtiin paljastunut uutta. Tallin manageri Theo de Rooy myönsi jo toukokuussa, että tallissa sallittiin dopingin käyttö aina vuoteen 2007 saakka.

Vaikka Joona Laukka jatkaakin Suomessa “Omertan lain” noudattamista, niin muualla yhä useampi pyöräilijä avautuu omasta (ja tallinsa) doping-historiasta. Hollannissa Nellissen kertoi tallin systemaattisen dopingohjelman  alkaneen jo vuonna 1996. “Oli ihan kiva saada aineita tallin maksamana”, hän totesi. Thomas Dekker on myös avoimesti kertonut tallin dopingkäytännöistä. Nyt Hollannissa on myös useampikin Rabobank-tallin pyöräilijä kertonut tallin doping-käytännöistä, jonka väitetään jatkuneen viime vuosiin saakka.

Hollannissa onkin aloitettu lääkäri Geert Leinders’iin kohdistuva tutkimus. Mainittakoon, että kyseinen lääkäri toimi viime vuonna Sky-tallin lääkärinä, kun Bradley Wiggins voitti Ranskan ympäriajon, eli Tourin. Sittemmin Sky Team on irtisanoi Leinders’in. Huoli Wigginsin puhtaudesta onkin levinnyt. Toimittaja Kimmage onkin sanonut, että Wigginsin ja Armstrongin tarinoissa on huolestuttavan paljon samoja piirteitä.

Köysi kiristyy UCIn ympärillä

UCIn kunniapuheenjohtajaa Hein Verbruggeä on samaan aikaan hiillostettu UCI:n käytännöstä varoittaa urheilijoita, jos testeissä näkyi jotain huolestuttavaa.

USADA pomo Tygard väittää UCI:n käskeneen Lausannessa sijaitsevaa WADA laboratorion johtajaa Martial Saugya esittelemään vuonna 2001 Lance Armstrogille ja Johan Bruyneelille, miten EPO testaus toimii, eli miten testausta voi huijata. Tietysti Saugy kiistää väitteet.

Sinällään douppaavan urheilijan kiinnostus dopingtestaukseen ei ole mitään uutta jo vuonna 2009 paljastui Bernhard Kohlin ja hänen managerinsa Stefan Matschinerin paljastusten myötä tapaus, jossa itävaltalaisen testilaboratorion työntekijä teki salaa testejä, joilla pyrittiin tutkia keinoja, joilla urheilija välttää doping-käryn. Eli käytännössä maksimi annosmääriä ja suoja-aikoja pyrittiin määrittämään kokeellisesti testaamalla.

Padova-tutkimuksissa odotettavissa jymypaukku

Padovalainen syyttäjä Benedetto Roberti on vuodesta 2010 saakka johtanut dopingtohtori Michele Ferrariin kohdistuvaa uutta tutkimusta. Odotettavissa on kuulemma tähänastisista suurin yksittäinen dopingtutkimus. Urheilijoita löytyy yleisurheilusta, kuten kävelijä Alex Schwazer, ampumahiihdosta, triathlonista ja tietenkin pyöräilystä. Tutkinnassa on kuulusteltu 70 henkilöä, joista 20 on urheilijoita.

Tutkinnan kohteena olevia pyöräilijöiden joukossa väitetään olevan ainakin Bertagnolli (Lampre-ISD), Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), Yaroslav Popovych (RadioShack-Nissan), Visconti (Movistar), Scarponi (Lampre), Morris Possoni (Lampre), Diego Caccia (Farnese Vini-Selle Italia), Alexandr Kolobnev (Katusha), Mikhail Ignatiev (Katusha), Vladimir Gusev (Katusha), Vladimir Karpets (Movistar), Evgeni Petrov (Astana), Denis Menchov (Katusha) ja Filippo Pozzato (Farnese Vini).

Eli tutkinnan alla on todella menestyneitäkin polkijoita. Menchov on kaksinkertainen Espanjan ympäriajon (Vueltan 2005 ja 2007) voittaja, Italian ympäriajon (Giron 2009) voittaja sekä Ranskan ympäriajon (Tourin 2010) kakkonen  ja Petacchi on yksi menestyksellisimmistä sprinttereistä kautta aikain Tourin pistekilpailun voittaja 2010, Giron pistekilpailun voittaja 2004 ja Vueltan pistekilpailun voittaja 2005.

Tutkimuksissa on löytynyt myös lisätietoa jonka mukaan Aleksander Vinokourov olisi ostanut Liege-Bastogne-Liege 2010 kilpailuvoiton irtiottokaveriltaan Kolobnevilta 150.000€:lla. Todisteina on esitetty Kolobnevin ja Vinokourovin välisiä sähköposteja. Vinokourov toimii tällä hetkellä Astana-joukkueen toimitusjohtajana (GM).

Roberti varoittaa, että liikkeellä on kaksi uutta versiota EPOsta, joita käyttöä ei voida testeillä havaita, EPO Z (Z Retacrit) ja toinen on kiinalaista alkuperää oleva versio EPOsta. Lisäksi liikenteessä on täysin uusi aine, Aicar, joka kehitettiin 2008 Itä-Euroopassa ja on eräänlaista geeni dopingia, joka muuttaa nopeita lihassoluja kestävyysurheilussa tärkeämmiksi hitaiksi lihassoluiksi.

Ferrarin palvelut ovat olleet kaiken kattavia: dopingaineiden välityksen lisäksi palveluun kuului harjoitteluohjeet, tiedot miten dopingtestejä voi huijata ja jos huonosti kävi dopingtestissä niin palveluun kuului myös lakimiespalvelut, joita hoiti lakimies Rocco Taminelli. Myös veronkierto kuului Ferrarin tarjoamiin palveluihin.

Veronkiertoa varten tri Ferrari oli kehitellyt myös omat järjestelynsä, jolla kyettiin veroja välttämään. Toiminnassa on ollut mukana ainakin Locarnolainen BSI-pankki. UBS-pankin Neuchatelissa sijaitseva haarakonttori ja Credit Suissen St Moritzin haarakonttori ovat myös mukana toiminnassa. Eri järjestelyin rahat siirrätettiin Monacoon.

Homma toimii Monacossa toimivan T&F Sport Management yhtiön kautta. Moni pyöräilijä on tehnyt valheellisen sopimuksen  T&F:n kanssa, jossa myyvät mainosarvonsa yhtiölle. Tallit olivat myös mukana järjestelyissä. Talli teki normaalin sopimuksen urheilijan kanssa, josta urheilija joutui maksamaan verot, mutta sen lisäksi talli osti urheilijan mainosoikeudet T&F:n kautta. Veroja välteltiin ja siksi Ferraria epäillään myös rahan pesusta.

Rahanpesuvyyhteen uskotaan osallistuneen ainakin seuraavien pyöräilytallien: Liquigas, Lampre, Colnago, Geox, Androni, Katusha, Quick Step, CNF-Inox, Farnese Vini, Acqua&Sapone, Astana, RadioShack, Vacansoleil, ISD, CSF, LPR, Diquigiovanni, Tinkoff, Rabobank, Gerolsteiner ja Milram.

Italiassa Ferrarin palvelusten käyttö tai edes epäilty yhteydenpito Ferrariin on jo vuodesta 2002 saakka johtanut kilpailukieltoon. USADA asetti Ferrarin elinikäiseen toimintakieltoon 2012.

Bjarne Riis tutkimukset eivät taasen etene

Tanskan pyöräilyliitto on suhtautunut vakavasti Hamiltonin väitteisiin, jonka mukaan Riis olisi ainakin tietoinen, jos ei jopa aktiivisena osapuolena, monien pyöräilijöidensä dopingohjelmista. Nykyisen SaxoBank-Tinkoff tallin osalta on esitetty myös huolta Tinkoff pankin Oleg Tinkoffin osallisuudesta dopingsysteemeihin aikaisemmin.

Lopuksi

On selvää, että normaali dopingvalvonta on tullut tiensä päähän. Systeemiä voi huijata, jos vain tietää miten paljon voi aineita ottaa ja tietää varoajat, jolloin pitää olla testauksen ulottumattomissa.

Vaaditaan dopingin käytön kriminalisointia EU-alueella ja laajemminkin. Doping tohtorien toimialue ylittää kansalliset rajat, joten myös poliisivaltuuksin toimivan Anti-Doping-järjestön täytyy toimia ylikansallisesti. Onko aika perustaa EU virasto antidoping toimintaan? Voisiko tuollainen virasto saada jopa norjalaiset hiihtäjät lopultakin liriin?

Toisaalta pyöräilyssä on aivan liikaa mukana Vinokourovin, Riisin kaltaisia toimijoita. Tallien sportti päälliköinä on jopa elinikäistä kilpailukieltoa kärsiviä ihmisiä. ´Näistä on päästävä eroon.

Kilpailukausi on jo alkanut, mutta jopa vannoutuneella pyöräilyurheilun seuraajalla on vaikeuksia keskittyä kauden seuraamiseen. Tulen kyllä jatkossa toivon mukaan kertomaan myös ammattipyöräilystä muutakin kuin näitä ikäviä juttuja, mutta lajifanaatikkonakaan en sulje silmiäni enkä suutani lajin dopingista tai lajiliiton korruptoineisuudelta. MOTTO: “Verbruggen ULOS, McQaid ULOS.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Korutonta kertomaa, varsinkin tuo Dottore Ferrarin täydenpalvelun
doping-tavaratalo.
Voisi kuvitella, että Rabobankin kaltaisten suurien sponsoreiden ve-
täytymisellä, varsinkin jos ja kun niitä tulee lisää, olisi jotain vaikutusta. Saksassa ainakin median puolella julkisenpalvelun ARD/ZDF:n vetäytyminen pyöräilylähetyksistä teki melkoisesti hallaa lajille.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Kai tässä tÿtyy myös vastapuolenkin kommentteja mainostaa.

Ferrarin mukaan Lance olisi siis voinut voittaa 7 Tour mestaruutta ilman dopinkiakin.

http://www.53x12.com/do/show?page=article&id=126

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa