Petri O. Kiiski Puhtaan pyöräilyn toivossa

Miksi Armstrong ei kertonut kaikkea

Floyd Landis tunnustaa

Floyd Landis kärysi pian voitettuaan v. 2006 Ranskan ympäriajon eli “le Tour´n”. Alkaa epätoivoinen taistelu menetetyn kunnian palauttamiseksi, lukuisia oikeudenkäyntejä. Taistelun rahoittamiseksi Landis järjestää jopa kansalaiskeräyksiä, mutta mikään ei auta - “Totuus ei pala tulessakaan”

Kahden vuoden jälkeen kilpailukielto on ohi ja Floyd kuvittelee palaavansa suoraan huipputalliin, kuten normaalisti tapahtuu pyöräilyssä. Basso, Contador, Valverde, Vinokourov, vain muutamia mainitakseni saivat heti kilpailukieltonsa jälkeen huippusopimukset huipputalleissa. Mutta Floyd Landis huomaa olevansa ongelmajätettä, johon kukaan ei koske edes pitkällä tikullakaan. Vanhat ystävät Lance Armstrong ja Johan Bruyneel ylenkatsovat miestä. Landis saa sopimuksen alimman kastin puoliammattilaistalliin, jota ei kutsuta suuren näkyvyyden kisoihin. Landis tajuaa, että hänen uransa on ohi.

Sitten Floyd Landis saa tarpeekseen. Hän lähettää kirjeen USADAlle, USCycling-liitolle ja liittovaltion viranomaisille, jossa kertoo olevansa valmis paljastamaan USPostal tallin dopingsalaliitosta kaiken.

Kansainvälisen pyöräilyliiton (UCI:n) johtaja Pat McQuiad kutsuu Landisia valehtelijaksi, jolla ei ole mitään uskottavuutta. UCI:n puheenjohtajat Hein Verbrugge ja McQuaid haastavat Landisin (Sveitsin) oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska Landis ei reagoi niin UCI voittaa juttunsa.

Jeff Novitzky ja FDAn tutkimus

Liittovaltion agentti Jeff Novitzky, joka aikoinaan paljasti BALCO laboratorion ja sai Marion Jones passitettua linnaan väärästä valasta, alkaa tutkia Landisin paljastuksia. FDA:lla (Food and Dugs Admistration) on oikeus haastaa  kuultavat suuren lautamiehistön (Grand Jury) eteen kuultavaksi, siinä kuulemisessa todistaja vastaa valaehtoisesti ja väärästä valasta joutuu linnaan kuten Marion Jones.

Pikku hiljaa alkoi yksityiskohtia USPostal-tallin dopingohjelmasta valua julkisuuteen. Kerrotaan kuinka keskelle Ei-Mitään pysäytetyssä bussissa suoritetaan veritankkaus pyöräilijöille Tourin välipäivänä.

Kerrotaan tarinaa kadonneista pyöristä. Kilpapyörä on yllättävän kallis, hinta pyörii kymmenen k€ luokassa. Ammattipyöräilyjoukkueessa (tallissa) on yleensä n. 30 pyöräilijää, jotka tarvitsevat pari/muutama pyörää per kilpailukausi. Yleensä eri pyörävalmistajat (ja vaihteisto- yms. valmistajat) sponsoroivat talleja antamalla niiden käyttöön tietyn määrän pyöriä, markkina-arvoltaan miljoonan luokkaa. Bruyneelin ja Armstrongin USPostal tallin pyöristä myytiin huomattava osa kirjanpidon ulkopuolella, jotta tallin doping-ohjelma saatiin rahoitettua.

Hurjin väite koskee kuitenkin sitä, että UCI olisi lakaissut Armstrongin Sveitsin ympäriajossa 2001 antaman positiivisen dopingnäytteen maton alle. Vastineeksi Armstrong ja Bruyneel olisivat lahjoittaneet UCIlle rahaa. Jonkin ajan päästä UCI myöntääkin saaneensa Armstrongilta 250.000 $ lahjoituksen.
 
FDA:n tutkimuksen peruste oli se että liitovaltion rahojen käyttö rikollisesti (väärin perustein) on raskas rikos ja USAn postilaitos käytti veronmaksajien rahoja, joita käytettiin väärin perustein sen tukiessa USPostal-tallia.

Tutkimus eteni kohti vääjäämätöntä lopputulostaan, kunnes yllättäen liittovaltion syyttäjä ilmoittaa lopettavansa jutun. Jutun tutkija Jeff Novitsky on raivoissaan.

Tämähän ei ole uutta myös Ranskassa AFD:n agentit kertovat, että he olivat valmiina rassaamaan Lancen hotellihuoneet, mutta juuri ennen lähtöä tuli korkealta tasolta käsky jättää asia sikseen

Tyler Hamilton

Myös elinikäiseen kilpailukieltoon asetettu Hamilton avautui omasta doping menneisyydestään. Kertoo nähneensä Armstrongin dopingin käytön. Hän kertoo kuinka kilpailumatkoilla heitä seurasi Mopomies, jolla oli mukanaan tarvittavia aineita - EPOa, testosteronia.

Hamilton väittää, että 2004 Criterium Dauphinen jälkeen oli selvää että Hamilton ja Iban Mayo olisivat uhka Armstrongin Tourin voitolle. Hamilton saa Landisilta tietää, että Lance Armstrong oli soittanut Mont Ventoux´in etapin jälkeen kansainvälisen pyöräilyliiton puheenjohtajalla Hein Verbruggenille: “Sinun on käräytettävä nämä tyypit. Hamilton ja Mayo eivät ole normaaleja.” Kuinka ollakaan pian tämän jälkeen Hamilton kutsuttiin UCIn kuultavaksi, jossa hänelle kerrottiin, että jatkossa UCI tulee testaamaan häntä erityisellä huomiolla.

USADA alkaa tutkia juttua

Pian FDAn tutkimusten hyllytyksen jälkeen jenkkilän antidopingjärjestö (USADA) Tygardin johdolla aloittaa omat tutkimuksensa. 

UCI ja McQuaid vaativat tutkimusten lopettamista, koska pyöräilyliiton mukaan asian tutkiminen (siis maton alle lakaiseminen) kuuluisi sille. USADA ei taivu vaan jatkaa tutkimuksiaan. Myöskään UCI ei halua lopettaa Armstronging suojelemista.

Verbrugge ja McQuaid haastavat lehtimies Kimmagen, joka on pitkään kirjoittanut pyöräilyn dopingista, Sveitsin oikeuteen kunnian loukkauksesta. Yllättäen Kimmagen puolesta nousee netissä tukikampanja, joka kerää payPalin avulla rahaa Kimmagen oikeuskampanjaan.  UCI joutuukin vetäytymään, joten nyt odotellaan Kimmagen vastaiskua.

USADA tutkimusten lopputulevana Lance Armstrong saa elinikäisen kilpailukiellon ja viisi muuta elinikäiset toimitsijakiellot. Yksi toimitsijakiellon saaneista on Jose Pepe Marti, Alberto Contadorin henkilökohtainen valmentaja.

USADAn tuomion jälkeen UCI halusi WADAlta (kansainvälinen Antidoping järjestö) tukea, koska USADA ylitti tuomiossaan 8 vuoden vanhenemissäännön. WADA ei anna tukea UCIle, päinvastoin sieltä tulee tukea USADAlle.

Kansainvälinen pyöräilyliitto on jo pitkään ollut piikki WADAn persauksissa ja nyt on aika maksaa kalavelat. Kieltämättä UCI loi Ashendenin johdolla ns. biologisen passin, jonka piti estää uudet dopingtapaukset, ehkä silläkin uhalla, että passin luoja Ashenden irtisanoutui monen muunkin kanssa UCIn palvelukseta petyttyään UCIn toimintaan. Totuus on ettei biologinen passi ole toiminut siten kuin sen piti. Tomas Frei kertoi kärynsä olleen onneton sattuma, koska mikroannos EPOa näkyy vain n. 12 tuntia. Frei kärähti injektoituaan EPOa illalla, mutta aamulla hän joutuikin doping testiin. Pari tuntia myöhemmin hän olisi selvinnyt puhtain paperein. Veritankkauskin jatkuu aivan samaan tapaan kuten R. Riccon tapauskin kertoo, hänkin kärähti, koska veri olikin saastunut, jonka takia hän kävi lähellä kuolemaa.

UCI ja riippumaton toimikunta

UCI joutui nyt uuteen tilanteeseen liiton maine oli (jälleen kerran) mennyt. Lakitupaankaan ei voinut oikein ketään haastaa, joten McQuaid päätti perustaa “riippumattoman” komitean. Tosin henkilövalinnoista eivät kaikki pitäneet. Komitean näennäisenä tarkoituksena on tutkia UCI:ta vastaan nostettuja korruptiosyytteitä, mutta ongelmia on noussut UCI:n valkopesun tielle.

Tietyt pyöräilytallit päättivät Vaugtersin johdolla luoda oman systeeminsä antidopingtyöhön. Tallit perustivat oman järjestönsä MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible)

Samoihin aikoihin Skins-urheiluasuste yhtiö ja sen johtaja Jamie Fuller haastoi Verbruggenin ja McQuiadin oikeuteen vaatien parin miljoonan korvauksia doping-juttujen takia. Pian tästä nousi uusi “kansanliike” Change Cycling Now (CNN), joka vaatii että UCI poistaa Verbruggeniltä kunniapuheenjohtajuuden ja McQuaidilta puheenjohtajuuden. CNN on nostanut omaksi UCI:n puheenjohtajaehdokkaakseen  Greg LeMondin.

WADA, USADA ja CNN ovat kieltäytyneet kaikesta yhteistyöstä UCIn riippumattoman komitean kanssa ja vaativat “Totuus ja Sovinto Komitean” perustamista, jossa dopingin käytön tunnustaneille kaiken kertoneille myönnettäisiin joko täydellinen armahdus tai lievennetty kilpailukielto. UCI vastustaa ehdotusta ja sitähän ei kukaan ihmettele.

Miksi siis Lance Armstrong ei kertonut kaikkea Oprahille

Oprahin haastattelussa Armstrong lähinnä myöntää se, mitä ei enää voi kiistääkään. Nyt on isot rahat kyseessä. Armstrongin elämäntyö “LiveStrong”-säätiö (kutsutaan myös Lie Strong) voisi joutua vaikeuksiin. ´Hänellä on yhä sponsoreita.

Armstrong väittää myös, ettei hän olisi käyttänyt kiellettyjä aineita paluunsa jälkeen, koska mukamas biologinen passi toimisi. Jostain syystä kuitenkin AFLD tutkii edelleen niitä Astana joukkueen jäljiltä Tourilta jääneitä ruiskuja.

Mikä tärkeintä WADA ja USADA ovat ilmoittaneet suoraan, että mikäli Armstrong kertoo kaiken hänen kilpailukieltoaan voidaan lyhentää huomattavasti ja silloin hän voisi jatkaa uraansa Triatlonissa. 

Oprahin haastattelun jälkeen huojentunut McQuaid onkin jo esittänyt kiitoksensa Armstrongille, koska hänen mukaansa haastattelu kertoi, ettei mitään UCIn korruptiota ollut.


Omat mietteet

1. Kansainvälisessä pyöräilyliitossa on suoritetta täydellinen puhdistus. McQuaidin ja Verbruggenin on lähdettävä.
2. Doping-valvonta on siirrettävä pois lajiliitoilta. (edellisestä artikkelista siis puuttuu UCIn ja riippumattomien dopingvalvojien kuten AFLD:n väliset riidat, joita voin myöhemmin valoittaa)
3. Niin vaikeaa kuin se vannoutuneelle ammattipyöräilyfanille onkin, niin pyöräily on poistettava olympialaisten ohjelmasta niin kauaksi kuin sama dopingin peittely jatkuu.
4. Dopingin käyttö urheilussa on kriminalisoitava. Suomessakin on yhä edelleen täysin laillista käyttää dopingia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Olen suuri pyöräilyn ystävä.
Ketuttaa tämä kaikki roina,joka pyöräilyn ympärille on kehittynyt.
En aio kuitenkaan rälläköidä Bianchiani säpäleiksi.

Toivottavasti jatkat kirjoittelua aiheesta,itse en noin hyvää taustatyötä ole laiskuuttani tehnyt.
Sinun omiin mietteisiin on helppo yhtyä.

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Ehdottomasti samaa mieltä kirjoittajan kanssa, ellei UCI:ssa tapahdu jotain tosi radikaalia, homma ei etene.
Ei tietenkään saisi olla kyyninen, mutta tapaus Armstrongin jälkeen tulee
väkisinkin miettineeksi, kuinka puhtailla eväillä Team Sky polkee.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Team Sky uudelleen nimettiin useilla keskustelupalstoilla UKPostaliksi viime Tourin aikana. Joten et ole ainoa joka epäilee Sky-tallin eväitä.

Tourin voittaja Wiggins itse on kertonut käyttävänsä ns. alppimajaa, jonka suomalaisia käyttäjiä olivat aikoinaan se yksi "rehellinen lapin mies" ja ne muut karpaasit. USADAn raportin mukaan muuten dopingtohtori Ferrarin mukaan paras koktaili oli mikroannos EPOa yhdistettynä alppimajan käyttöön.

Toisaalta onko alppimajan käyttö yhtään se moraalisempi tapa kohottaa veriarvoja kuin EPOn käyttö?

Adele Kottarainen

En ymmärrä lainkaan miksi dopingin käyttö tulisi kieltää tai säännöstellä? Miksi jokainen ei saisi käyttää mitä haluaa niin paljon kuin haluaa? Heh, aikuiset ihmiset saavat palkkaa täysin tuottamattomasta työstä leikkimällä jotain salapoliisia? Ei voi olla totta! Parodiahorisontti on ylitetty.

Missä ja koskaan kieltolait ovat toimineet? Koska sota huumeita vastaan on voitettu ja ohi? Ette voi olla tosissanne pelleilyssänne?

Ihmiset ovat jo perimältään niin epätasa-arvoisia, että miksi lisätä epätasa-arvoa kaiken maailman kielloilla, joita sitten ne, jolla on hilloa ja parhaat taustajoukot voivat kiertää? Ymmärrän, että kaiken maailman timoseppälät menettävät leipäpuunsa, kun eivät pääse esittämään synkeän huolestunutta ja marisemaan tärkeänä kaiken maailman seminaareissa, mutta ehkä hekin voisivat lopulta mennä oikeisiin töihin?

Urheilu on leikkiä ja viihdettä. Mieluummin katselen Alpe d'Huezia kun karpaaseilla on ruutia reisissä ja pohkeissa kun jotain b-sarjan kammelle väsähtäneitä.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa