*

Petri O. Kiiski Puhtaan pyöräilyn toivossa

Touriin neljá viikkoa - Criterium du Dauphine alkaa sunnuntaina

 • Prologi: Grenoble 5,7 km prologi (henkilökohtainen aika-ajo)
  Prologi: Grenoble 5,7 km prologi (henkilökohtainen aika-ajo)
 • 1. etappi: Seyssins => Saint-Vallier 187 km
  1. etappi: Seyssins => Saint-Vallier 187 km
 • 2. etappi: Lamastre => Saint-Félicien 160 km
  2. etappi: Lamastre => Saint-Félicien 160 km
 • 3. etappi: Givors => La Clayette 167 km
  3. etappi: Givors => La Clayette 167 km
 • 4. etappi: Villié-Morgon => Bourg-en-Bresse (henkilökohtainen aika-ajo) 53,5 km
  4. etappi: Villié-Morgon => Bourg-en-Bresse (henkilökohtainen aika-ajo) 53,5 km
 • 5. etappi: Saint-Trivier-sur-Moignans => Rumilly 186,5 km
  5. etappi: Saint-Trivier-sur-Moignans => Rumilly 186,5 km
 • 6. etappi: Saint-Alban-Leysse => Morzine 167,5 km
  6. etappi: Saint-Alban-Leysse => Morzine 167,5 km
 • 7. etappi: Morzine => Châtel 124,5 km
  7. etappi: Morzine => Châtel 124,5 km

On enää neljä viikkoa ammattilaispyöräilykauden huipentumaan - kolmiviikkoiseen Ranskan ympäriajoon (le Tour), jossa tänä vuonna ajetaan kolmessa viikossa vaivaiset 3479 kilometriä, niin tasaisella kuin vuoristossa. Kilpailu joka kokoaa maailman nopeimmat pyörittäjät yksin kelloa vastaan, kuin ne jotka kykenevät joukkokireissä etsimään ne reitit yli kuudenkympin vauhdissa voittoon, kuin myös ne jotka osaavat taidon iskeä kauan ennen maalia sopivalla reitillä ja totta kai kilpailu kerää myös parhaimmat vuoristoylä- ja alamäkien pyöräilijät. Mutta siihen on vielä viikkoja. Sitä ennen käydään kaksi etappikilpailua, joissa Touriin valmistuvat kilpailijat vielä hiovat kuntoaan. Criterium du Dauphine alkaa sunnuntaina ja Sveitsin ympäriajo 9.6. (Criterium du Dauphinen vielä ollessa käynnissä). Voi tietty siis kysyä, miksi jotkut valitsevat juuri toisen kisan, eikä toista - halutaanko vältellä jotakin, vai nimenomaan tutkailla jonkun kuntoa?

 

Criterium du Dauphine koostuus prologista ja seitsemästä etapista, joista yksi on henkilökohtainen aika-ajo. Etappien sisältöön voi tutustua kilpailun omilla sivuilla. Kahdeksassa päivässä poljetaan vaivaiset 1052 kilometriä.

 

Ammattilaispyöräily on joukkuelaji (tässä kisassa 8 kaveria joukkueessa), jossa ajetaan kapteenille tapauksesta riippuen joko etappivoittoa tai kokonaiskilpailun sijoitusta varten. Käydään siis nopeasti tallit lävitse:

 

Sky- joukkueen kapteenina on jopa Tourin yhtenä ennakkosuosikkina mainittu Bradley Wiggins, joka on ehkä maailman kolmanneksi neljänneksi paras aika-ajaja (olympiavoittaja ratapyöräilyssä). Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten hän on parantanut ajoaan vuoristossa. Saavutuksia 2009 Tourin kokonaiskilpailun neljäs, 2011 Espanjan ympäriajon kolmas, aloittanut vahvasti tämän kauden. Tourin ykkösvoittajasuosikkeja.

BMC-joukkueen itseoikeutettuna kapteenina on Cadel Evans, joka puolustaa viime vuoden Tourin voittoa. Myös hyvä aika-ajaja. On viime vuosina muuttanut tyyliään vuoristossa hyökkäävämpään suuntaan. On siis Tourin ykkösvoittajasuosikkeja.

 

Astana-joukkueen kapteenina on joukkueen toivo Tourilla Janez Brajkovic, nuoremman polven lupauksia, joka ajaa kisassa Aleksander Vinokourovin isällisen silmälläpidon alla. Vinokourov, eli Vino, loukkaantui viime vuoden Tourilla pahoin ja ajelee viimeisiä vuosiaan, häntä pidetään koko Astana-tallin todellisena johtajana ja hänellä on varmasti vapaat kädet tehdä omia ratkaisujaan. Kannattaa ehdottomasti seurata molempia kavereita.

 

Belgialaisella Lotto-joukkueella löytyy Jürgen van den Broeck, joka sijoittui 2010 Tourilla  neljänneksi.

 

Katusha- joukkueen kapuna toiminee Denis Menšov (Menchov) Italianympäriajon voittaja 2009 ja Espanjan ympäriajon kaksin kertainen voittaja (2005, 2007)). Tourilla 2010 hän oli toinen.

 

Ranskalaisella Team Europcarilla on kaksi ranskalaista kansallissankaria viime vuoden Tourilta. Thomas Voeckler ja Pierre Rolland, joka voitti Alpe d´Huezin etapin viime vuoden Tourilla puolustettuaan sitä ennen pitkään Voecklerin johtajan keltaista paitaa. Todennäköisesti pitäisi olla ranskalainen todella ymmärtääkseen kyseisen kaksikon arvon. Eivät ehkä suosikkeja, mutta aina yllätys valmiita.

 

AG2R- joukkueella ei taida olla kunnollista voittajasuosikkia riveissään, mutta silloinhan heillä on täysi oikeus yrittään mäkikirikilpailun voittoa.

 

RadioNissan joukkueessa polkee vuoden 2010 Tourin voittaja Andy Schleck, jonka isoveli pakotettiin osallistumaan Giro d'Italiaan, josta isobroidi Frank poistui muka loukkaantumisen takia. seuraamme siis mielenkiinnolla antaako tallipäällikkö Johan Bruyneel Frankille luvan osallistua Touriin pikkubroidi- Andyn tueksi.

 

Italialaisen huipputallin Liquigasin kapteenina on varmasti Vincenzo Nibali, jolla on takanaan jo Espanjan ympäriajon 2010 voitto. Toisaalta Nibalin on huhuttu vaihtavan tallia ensivuodeksi, joko Astanaan tai BMC:n.

 

Cofidis-joukkueessa ajaa veljeskansamme edustajana Rein Taaramäe, jolta on jo pitkään odotettu parempaa, toisaalta David Moncutie voisi yrittää mäkipaitaa.

 

Baskijoukkueen Euskatelin riveissä polkee olympiavoittaja Samuel Sanchez, jota pidetään yhtenä parhaimmista alamäkimiehistä ammattimaantipyöräilijöiden joukossa, lisäksi hyvä ylämäessä ja aika-ajossa. Toisaalta tuntuu kuin ei olisi saanut itsestään aivan kaikkein parasta irti. Irvokkaasti ajoi jopa eri tallin Alberto Contadorin puolesta useaan otteeseen. Puuttuuko siis lopullinen voittamisen tahto?

 

Jussi Veikkasen FDJ talli menee ilman Jussia kisaan. JA aika vähissä lienevÄt FDJ:n huippuhetket tälläkin kaudella.

 

Garmin- joukkueessa toki löyty Dan Martin ja LeMevel, mutta Tourilla joukkueessa on hyvä kirimies Tyler FArrar, joka Mark Cavendishin (Sky) takana kilpailee ykköshaastajan asemasta Andre Greipelin ja kump kanssa.

 

Lampren toivona taitaa olla että Matthew Lloyd voisi napsia mäkikiripisteitä.

 

SaxoBank on täysin tuuliajolla Alberto Contadorin doping-rangaistuksen myötä. Talli ei edes ansaitsisi kilpailla korkeimmalla tasolla, mutta näin se vaan menee kun Contador sai rangaistustansa viivytettyä tolkuttoman pitkään, jo vain on herra taas kilpailussa mukana kun Espanjan ympäriajo elokuussa alkaa

 

Movistar heittää peliin JJ Cobon, eli viime vuoden Espanjan ympäriajon voittajan. Hän tosin vei voiton bonussekunneilla, mutta silti

 

Omega-Pharma-joukkueessa on tämän hetken aika-ajon maailmanmestari Toni "tankki" Martin, jonka heikkous vaan on kovavauhtiset vuoristonousut, joissa hän vaan jää monesti liikaa toisista jälkeen.

 

Greenedge on lähinnä kirimiesten varaan perustettu joukkue. Talli on vasta perustettu ja hakee muotoaan.

 

Rabobank- tallista löytyy kuitenkin Luis-Leon Sanchez, ei ehkä kokonaiskisan suurin voittajasuosikki, mutta etappivoittoon voisi löytyä rahkeita.

 

Saur-Sojasun on kisassa mukana, koska talli on ranskalainen. Ja se siitä.

 

Argos-Shimanolla on lähinnä kirimiehiä mukana, irtiottoihin siis.

 

Vacansoleil joukkueen kokoonpanosta puuttuu huligaali-Hoogerland ja kisojen väriläikkä. Joudumme siis tyytymäänStijn Devolderiin, joka ehkä voisi yrittää jotain etappivoittoa.

 

Yritän ennen Ranskan ympäriajoa tehdä maantiepyöräilykisan katsojan oppaan. Oli sille tarvetta taikka sitten ei.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On, on, on - tarvetta siis.
Jos vielä hyviä vinkkejä mistä sitä voi tietsikan kautta seurata englannin kielellä, niin hieno juttu. Telkkaria minulla ei ole. Eikä tule. ;=)

Henry

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

erinomainen sivusto ammattipyöräilyn seuraamiseen on
http://www.cyclingfans.com/
josta löytää linkit reaaliaikaiseen seurantaan ja löytyy myös linkit stiimeihin (eli tv-kuvaa tietsikasta) tosin kieli voi olla englanti, hollanti, italia tms.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Steephilliltäkin löytyy kaikenlaista hyödyllistä.http://www.steephill.tv/.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset